setelah sekian lama..

13 10 2010

rasanya.. cam dah naik berabuk bersawang dah .. kerana kemalasan tahap melampau.. hohoho…

banyak benda nak cerite tapi tetibe rasa cam nak cerita gak..

1. 2.10.10 baru-baru nih.. selesai lah majlis konvokesyen utk Ijazah Sarjana @ Master saye di IIUM.. 3 tahun saya bertungkus lumus (konon ler) akhirnye berjaya gak saya tamat.. pelbagai rintangan dan masalah yg dihadapi..tapi berkat sokongan dan pertolongan dari keluarga, kawan2, dan pensyarah2.. sy dapat gak grad..

2. saya seperti biasa.. masih lagi mencurahkan bakti kepada anak2 kecil.. bukan xnak carik keje tetap sebagaimana yg ditanya oleh ramai org.. tp saya ada satu lagi mission yg masih tak tertunai.. (of course ler darik encik abah) jadi.. sy masih lagi part timer utk masa sekarang

3. erm.. sy sedang mencari semangat utk menyambung semula belajar.. hohoh.. hampir setahun berhenti.. semangat yg mmg tlh pudar dah makin gelap gelita.. hohoho..~

ops.. times up.. nak g menjalankan tugas.. nnt kalo rajen sy jengah2 lg.. @ singgah ler http://ilanacare.wordpress.com jika anda ingin mencari slimming patch & also firming soap..πŸ˜‰

bawah nih utk tatapan anda.. di hari bersejarah sayeπŸ˜‰





dream

1 08 2010

no here

no one

just wish

on a dream

just dream

no way

it can be

real

hate to

say it

but

that real

can be

what

u want

to be

have

to follow

anything

everything

cant

decide

like

a baby

pressure

stress

never

like

it

ever

i w a n n a g o o u t f r o m h e r e

f r e e f r o m u

b e s o m e o n e t h a t i w a n t t o b e

i a m n o t a b a b y a n y m o r e

i a m a b i g g i r l

b i g e n u f t o t a k e c a r e o f m y s e l f

b u t t h a t j u s t a d r e a m

i a m n o t g o n n a g e t i t

i n m y w h o l e l i f e

i h a t e u

v e r y m u c h

a l w a y s





starting point..

26 04 2010

n3 di pagi hari… rajen ke buang tebiat tak tau aa.. yang pasti… gonna be super duper bizi.. class ku.. 8-10, 2-3, 3.30-4.30, 5-6, 8-10… ehehehe menambah dua kelas lagi.. yeaaaaah! dengan harapan, pasni xde dah perkataan seperti “malasnye laaa arinih”.. “xtau nak wat per pasnih”… “apsal xleh tido nih?” ..
dengan penambahan class nih diharapkan saya lebih menumpukan perhatian sepenuhnya pada benda-benda yang penting.. yg tak perlu xyah aa..
oso, hope tak demam… ahahha…

opssss, suda lewat… 7.30 dah.. time untuk bersiap-siap for morning class…

my last sentences “SELAMAT PAGI, GOOD MORNING, OHAIYO GOZAIMAS TO MY DEAR SIBLINGS, MY DEAR FRIENDS, MY DEAR ADIK-ADIK – KAKAK-KAKAK DAN YANG SEWAKTU DENGANNYA… WISH YOU ALL THE BEST.. HOPE U WILL ENJOY TODAY BETTER THEN YESTERDAY!”

wth luv,
@room 7.34am





golden rules of life

10 04 2010

hari ini saya tiba-tiba teringat pada satu assignment utk sem lepas.. tajuk besar nye tentang global ethics.. main point tajuk nih ialah “golden rules of life” yang mana dikisahkan telah berlaku satu persidangan parlimen world of religions. antara objektifnye ialah kebebasan beragama laa lebih kurang camtuh..

so mereka telah mengguna pakai ethics rules dari agama2 yang ade didunia nih.. mungkin xsemua yg nih sy tak pasti laa yang mane kata mereka “treat others like how you like others treat u” or reversenye “don’t treat others what you don’t like others treat u too”.. tetapi my dr. kamar yang bijak sana telah menambah it should be “treat others like how they like you treat them” or “don’t treat others what they don’t like you treat them”.
Dengan erti kata lain.. bila kita layan org samada business or personal jgn layan dia apa yg dia xsuke.. its better then the first rules sbb setiap agama kan tak sama rules n regulation nyer.. means kalo org Islam must not like if you treat them with haram things.. tuh ler brief explanation dari dr. kamar.

Apa yang membuatkan saya teringat golden rules nih ialah bila saya membaca buku karangan ust pahrol mohd juoi yg bertajuk nota hati seorang lelaki.. (* note to akak: i bought my own ok. urs still in package on my rack :P) saya belum khatam membacanya.. kerana saya baca tatkala saya menunggu anak2 comel saya masuk ke kelas utk menerima pembelajaran.. bila mana sy menunggu sesorang jika membuat temujanji.. ehehe.. but the book is interesting.. buku ini termasuk dalam list buku “to buy” @ book fair kl baru2 nih kerana my dear sis pesan.. so macam best.. i bought one for me..

kalau dikalangan family dan rakan-rakan saya dikategorikan org yg gila buku..πŸ™‚.. sy lebih gemar membeli buku.. novel.. motivation books.. but not magazine.. i’m not really interested on magazine..πŸ™‚.. sehinggakan ada yang menggelar bilik saya sebagai library.. bila rakan-rakan yg teringin membaca novel, mereka akan bertanyakan samada saya ada atau tak.. ehehe.. tapi yang tak best nye.. ada yang pinjam dan tak reti-reti nak pulangkan.. sayang tau.. sbb ada buku-buku tuh yang susah nak dicari..😦 n bukan kecil harganya..

takpelah.. tinggalkan ajer kisah tuh.. ada satu lagi kisahnya.. saya dengan rasminya dah graduate..πŸ™‚.. result sy dengan rasminya dah keluar.. setelah beberapa masalah melanda yang menyebabkan saya terpaksa mengulang semula proses mengisi borang tertentu akhirnya penantian berakhir.. yes!

Ada banyak gak yang bertanya ” bile nak keje?” “skang wat pe?” “nak sambung lagi ker?” ehehe.. biasa aa kan soklan lazim.. soklan cepumas pun ade “master dah ade.. bile nak kawin nye?”.. cemerlang sungguh rakan-rakan saya nih kan? soklan bertubi2 kuar.. mentang2 laa ramai yang jadi cikgu bertauliah..πŸ™‚

Sekarang nih saya sedang membuat project yang telah berlangsung yang memasuki tahun ke-2.. kelas tuisyen j-qaf untuk sekolah ren n men.. advantage nye: kelas nih mempunyai bilangan murid yg kecil utk satu kelas.. 10-12 org shj.. juga dibuka utk waktu malam dan hujung minggu..

Utk sambung lagi tuh.. possibility nye sangat tinggi.. abah the big bos dah xsaba2 soh saya sambung.. ehehe.. tapi sy dengan penuh terernye mengelat.. hold masuk intake november.. ehehe.. kemungkinannya sy akan apply um or ukm.. kalo uia tuh tak kot.. xsanggup daaa.. saya belum cukup bijaksana utk mengharungi phd uia..πŸ˜›

Yang bestnye.. abah memberi sy green lite utk apply jadi lecturer.. ahahha… dgn alasan boleh mintak biasiswa wat phd oversea.. europe country.. sy dengan selambanya menolak cadangan abah the big bos utk sambung luar.. alasan yg sangat mudah.. “isk.. xreti aa.. xcukup pandai” dan berbagai2 lagi alasan sampai dia malas dah nak layan.. ahahah.. tapi still dpt green lite tau utk mintak lecturer.. (note: akak.. ko jgn jeles tau.. abah kasi aku keje secara rasminya walau bersyarat :P)

Dan utk soklan cepumas tuh.. masih xde jawapan.. sekarang nih.. keje n belaja.. kumpul aset n bla bla… ermm.. panjang plak entry nih.. biasa aa lepas gian merepek.. :p

so long.. farewell to my dear sisters.. miss u all…

luv,
ila nursalina





our class @ kosmo

4 03 2010

erm.. semasa menghantar anak buah ujung abah.. ucu plak call… soh baca kosmo.. hihi..


Premis tiga dalam satu
Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my
Selain berfungsi sebagai restoran, New Generation turut menawarkan perkhidmatan mencuci kereta dan kelas mengaji al-Quran kepada mereka yang berminat
.

haaa.. nih laa dia.. isi kandungan kosmo yg ucu bg tau tu.. i know ler ucu but that time saya xde.. hihihi.. ade emergency.. masuk lewat skit..


Selain berfungsi sebagai restoran dan pusat cuci kereta, New Generation juga menyediakan kelas bimbingan fardu ain dan membaca al-Quran untuk kanak-kanak yang berusia enam tahun ke atas di bawah satu bumbung.

Dikenali sebagai Pusat Bimbingan Itqan & Le Monarz Islamic Centre, hingga kini terdapat lebih 30 pelajar yang dihantar oleh ibu bapa masing-masing untuk mendalami ilmu-ilmu asas agama Islam.

erm.. tapi ade beberapa tambahan fakta skit..


“Kami juga ada membuka kelas tuisyen bagi subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik untuk pelajar sekolah rendah serta kelas intensif Bahasa Arab untuk mereka yang berminat.


utk bm, b.i n math tuh still dlm perancangan.. belum on lagi.. hadui…

also comment from student :


Salah seorang pelajar, Lisa Dayana Ramli berkata, sudah hampir dua tahun dia mengikuti kelas yang dianjurkan di New Generation dan mengakui seronok dapat belajar bersama rakan-rakan seusia.

“Saya mula belajar mengaji di New Generation pada usia enam tahun. Ustazah yang mengajar sangat baik dan saya gembira dapat mengenali ramai rakan baru,” kata pelajar tahun dua Sekolah Kebangsaan Sungai Cincin, Gombak itu.

berita penuh di sini





tiada apa

11 02 2010

sudah lame xdiupdate.. sawang-sawang labah2 dah banyak memenuhi laman sesawang nih.. hihi..

bukan xde masa.. tapi xde cerita.. macam xpe yg nak ditulis kt sni..

tapi .. a few days ago, i made laksa.. abah order.. first time.. mane penah buat, laksa johor tuh biasa aaa.. tapi rase cm ok kotπŸ˜›

talk about laksa johor, i lost the book that i wrote the recipe in it.. puas geledah satu bilik.. sume rak buku.. but still not found it.. tak tau aa misplace kat ner lepas gune masa raye rituh.. cari bende len bende len plak jupe.. lepas geledah my “rak”s buku.. baru perasan.. banyaknye my book xde.. novels n reference books.. dalam 20 buah ade aa yg hilang.. yg pinjam tak pulangkan.. waaaaaaaa… masalahnye xingt plak bg sape pinjam..😦 very saaad.. my collectioooon~

but, utk recipe laksa johor i get it back.. hihihii… menggeledah isi email.. bcause the recipe from mami.. got it when i on my journey.. nasib baik it still in the email.. relieveee… nih yang rase nak wat laksa johor plak.. hahahha..

ahaks.. too much rambling.. effect from not wellπŸ˜›





selamat hari lahir-happy birthday

23 12 2009

To my dear little bro,

Iwan Syafie Ali Amran

Wish u all the best…

… always have blessed and remembrance from Allah

… achieve good result in whatever u do

… in ur life inside outside

… because u r smart and brilliant also intelliegent

… believe that, stay positive..

… InsyaAllah everything will turn be OK!πŸ˜€

at last, happy birthday my dear… luv u always..

by,

ur sis @ homeπŸ˜‰

(hihi.. lambat 3 hari kire ok la kan :P)