golden rules of life

10 04 2010

hari ini saya tiba-tiba teringat pada satu assignment utk sem lepas.. tajuk besar nye tentang global ethics.. main point tajuk nih ialah “golden rules of life” yang mana dikisahkan telah berlaku satu persidangan parlimen world of religions. antara objektifnye ialah kebebasan beragama laa lebih kurang camtuh..

so mereka telah mengguna pakai ethics rules dari agama2 yang ade didunia nih.. mungkin xsemua yg nih sy tak pasti laa yang mane kata mereka “treat others like how you like others treat u” or reversenye “don’t treat others what you don’t like others treat u too”.. tetapi my dr. kamar yang bijak sana telah menambah it should be “treat others like how they like you treat them” or “don’t treat others what they don’t like you treat them”.
Dengan erti kata lain.. bila kita layan org samada business or personal jgn layan dia apa yg dia xsuke.. its better then the first rules sbb setiap agama kan tak sama rules n regulation nyer.. means kalo org Islam must not like if you treat them with haram things.. tuh ler brief explanation dari dr. kamar.

Apa yang membuatkan saya teringat golden rules nih ialah bila saya membaca buku karangan ust pahrol mohd juoi yg bertajuk nota hati seorang lelaki.. (* note to akak: i bought my own ok. urs still in package on my rack :P) saya belum khatam membacanya.. kerana saya baca tatkala saya menunggu anak2 comel saya masuk ke kelas utk menerima pembelajaran.. bila mana sy menunggu sesorang jika membuat temujanji.. ehehe.. but the book is interesting.. buku ini termasuk dalam list buku “to buy” @ book fair kl baru2 nih kerana my dear sis pesan.. so macam best.. i bought one for me..

kalau dikalangan family dan rakan-rakan saya dikategorikan org yg gila buku.. :).. sy lebih gemar membeli buku.. novel.. motivation books.. but not magazine.. i’m not really interested on magazine.. :).. sehinggakan ada yang menggelar bilik saya sebagai library.. bila rakan-rakan yg teringin membaca novel, mereka akan bertanyakan samada saya ada atau tak.. ehehe.. tapi yang tak best nye.. ada yang pinjam dan tak reti-reti nak pulangkan.. sayang tau.. sbb ada buku-buku tuh yang susah nak dicari.. 😦 n bukan kecil harganya..

takpelah.. tinggalkan ajer kisah tuh.. ada satu lagi kisahnya.. saya dengan rasminya dah graduate.. :).. result sy dengan rasminya dah keluar.. setelah beberapa masalah melanda yang menyebabkan saya terpaksa mengulang semula proses mengisi borang tertentu akhirnya penantian berakhir.. yes!

Ada banyak gak yang bertanya ” bile nak keje?” “skang wat pe?” “nak sambung lagi ker?” ehehe.. biasa aa kan soklan lazim.. soklan cepumas pun ade “master dah ade.. bile nak kawin nye?”.. cemerlang sungguh rakan-rakan saya nih kan? soklan bertubi2 kuar.. mentang2 laa ramai yang jadi cikgu bertauliah.. πŸ™‚

Sekarang nih saya sedang membuat project yang telah berlangsung yang memasuki tahun ke-2.. kelas tuisyen j-qaf untuk sekolah ren n men.. advantage nye: kelas nih mempunyai bilangan murid yg kecil utk satu kelas.. 10-12 org shj.. juga dibuka utk waktu malam dan hujung minggu..

Utk sambung lagi tuh.. possibility nye sangat tinggi.. abah the big bos dah xsaba2 soh saya sambung.. ehehe.. tapi sy dengan penuh terernye mengelat.. hold masuk intake november.. ehehe.. kemungkinannya sy akan apply um or ukm.. kalo uia tuh tak kot.. xsanggup daaa.. saya belum cukup bijaksana utk mengharungi phd uia.. πŸ˜›

Yang bestnye.. abah memberi sy green lite utk apply jadi lecturer.. ahahha… dgn alasan boleh mintak biasiswa wat phd oversea.. europe country.. sy dengan selambanya menolak cadangan abah the big bos utk sambung luar.. alasan yg sangat mudah.. “isk.. xreti aa.. xcukup pandai” dan berbagai2 lagi alasan sampai dia malas dah nak layan.. ahahah.. tapi still dpt green lite tau utk mintak lecturer.. (note: akak.. ko jgn jeles tau.. abah kasi aku keje secara rasminya walau bersyarat :P)

Dan utk soklan cepumas tuh.. masih xde jawapan.. sekarang nih.. keje n belaja.. kumpul aset n bla bla… ermm.. panjang plak entry nih.. biasa aa lepas gian merepek.. :p

so long.. farewell to my dear sisters.. miss u all…

luv,
ila nursalina

Advertisements

Actions

Information

2 responses

11 04 2010
ila nursalida

1. aku br nak kata ko baca buku aku..eheh, seb baik ade note ko beli sirik…heheh. carik buku satu lagi tuh ek…

2. yelah ko keje lah…balik nanti aku nak bukak bisnes jer…sebab aku dah rase best melepak kat umah

3. tapi part sambung phd tuh pon encik abah dah menyanyi soh aku sambung gak…aku nih dah start malas dan dah start rajin melepak kat umah

4. ko farewell ape utk aku? heh tetiba….

11 04 2010
ilanursalina

1. kalo aku jupe aku beli aa

2. aku keje tuh kalo rajen.. so far rase seronok mentadbir anak anak comel jer.. yg besa2 tuh semak kepala.. n tgh ade perancangan nk besarkan n cari tmpt yg lagi luas.. tgh cari partner

3. phd tuh aku pun dah malas.. sbb xdpt ape yg aku nak.. tapi nasib baik aku penuh ngn alasan.. ahahah.. dpt laa cuti lagi..

4. tuh lagu so long.. farewell tuh aa.. yg cite lagu dlm piring itam abah yg pernah menjadi kegilaan kite sume.. πŸ˜›

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: