dream

1 08 2010

no here

no one

just wish

on a dream

just dream

no way

it can be

real

hate to

say it

but

that real

can be

what

u want

to be

have

to follow

anything

everything

cant

decide

like

a baby

pressure

stress

never

like

it

ever

i w a n n a g o o u t f r o m h e r e

f r e e f r o m u

b e s o m e o n e t h a t i w a n t t o b e

i a m n o t a b a b y a n y m o r e

i a m a b i g g i r l

b i g e n u f t o t a k e c a r e o f m y s e l f

b u t t h a t j u s t a d r e a m

i a m n o t g o n n a g e t i t

i n m y w h o l e l i f e

i h a t e u

v e r y m u c h

a l w a y s





starting point..

26 04 2010

n3 di pagi hari… rajen ke buang tebiat tak tau aa.. yang pasti… gonna be super duper bizi.. class ku.. 8-10, 2-3, 3.30-4.30, 5-6, 8-10… ehehehe menambah dua kelas lagi.. yeaaaaah! dengan harapan, pasni xde dah perkataan seperti “malasnye laaa arinih”.. “xtau nak wat per pasnih”… “apsal xleh tido nih?” ..
dengan penambahan class nih diharapkan saya lebih menumpukan perhatian sepenuhnya pada benda-benda yang penting.. yg tak perlu xyah aa..
oso, hope tak demam… ahahha…

opssss, suda lewat… 7.30 dah.. time untuk bersiap-siap for morning class…

my last sentences “SELAMAT PAGI, GOOD MORNING, OHAIYO GOZAIMAS TO MY DEAR SIBLINGS, MY DEAR FRIENDS, MY DEAR ADIK-ADIK – KAKAK-KAKAK DAN YANG SEWAKTU DENGANNYA… WISH YOU ALL THE BEST.. HOPE U WILL ENJOY TODAY BETTER THEN YESTERDAY!”

wth luv,
@room 7.34am





golden rules of life

10 04 2010

hari ini saya tiba-tiba teringat pada satu assignment utk sem lepas.. tajuk besar nye tentang global ethics.. main point tajuk nih ialah “golden rules of life” yang mana dikisahkan telah berlaku satu persidangan parlimen world of religions. antara objektifnye ialah kebebasan beragama laa lebih kurang camtuh..

so mereka telah mengguna pakai ethics rules dari agama2 yang ade didunia nih.. mungkin xsemua yg nih sy tak pasti laa yang mane kata mereka “treat others like how you like others treat u” or reversenye “don’t treat others what you don’t like others treat u too”.. tetapi my dr. kamar yang bijak sana telah menambah it should be “treat others like how they like you treat them” or “don’t treat others what they don’t like you treat them”.
Dengan erti kata lain.. bila kita layan org samada business or personal jgn layan dia apa yg dia xsuke.. its better then the first rules sbb setiap agama kan tak sama rules n regulation nyer.. means kalo org Islam must not like if you treat them with haram things.. tuh ler brief explanation dari dr. kamar.

Apa yang membuatkan saya teringat golden rules nih ialah bila saya membaca buku karangan ust pahrol mohd juoi yg bertajuk nota hati seorang lelaki.. (* note to akak: i bought my own ok. urs still in package on my rack :P) saya belum khatam membacanya.. kerana saya baca tatkala saya menunggu anak2 comel saya masuk ke kelas utk menerima pembelajaran.. bila mana sy menunggu sesorang jika membuat temujanji.. ehehe.. but the book is interesting.. buku ini termasuk dalam list buku “to buy” @ book fair kl baru2 nih kerana my dear sis pesan.. so macam best.. i bought one for me..

kalau dikalangan family dan rakan-rakan saya dikategorikan org yg gila buku.. :).. sy lebih gemar membeli buku.. novel.. motivation books.. but not magazine.. i’m not really interested on magazine.. :).. sehinggakan ada yang menggelar bilik saya sebagai library.. bila rakan-rakan yg teringin membaca novel, mereka akan bertanyakan samada saya ada atau tak.. ehehe.. tapi yang tak best nye.. ada yang pinjam dan tak reti-reti nak pulangkan.. sayang tau.. sbb ada buku-buku tuh yang susah nak dicari.. 😦 n bukan kecil harganya..

takpelah.. tinggalkan ajer kisah tuh.. ada satu lagi kisahnya.. saya dengan rasminya dah graduate.. :).. result sy dengan rasminya dah keluar.. setelah beberapa masalah melanda yang menyebabkan saya terpaksa mengulang semula proses mengisi borang tertentu akhirnya penantian berakhir.. yes!

Ada banyak gak yang bertanya ” bile nak keje?” “skang wat pe?” “nak sambung lagi ker?” ehehe.. biasa aa kan soklan lazim.. soklan cepumas pun ade “master dah ade.. bile nak kawin nye?”.. cemerlang sungguh rakan-rakan saya nih kan? soklan bertubi2 kuar.. mentang2 laa ramai yang jadi cikgu bertauliah.. πŸ™‚

Sekarang nih saya sedang membuat project yang telah berlangsung yang memasuki tahun ke-2.. kelas tuisyen j-qaf untuk sekolah ren n men.. advantage nye: kelas nih mempunyai bilangan murid yg kecil utk satu kelas.. 10-12 org shj.. juga dibuka utk waktu malam dan hujung minggu..

Utk sambung lagi tuh.. possibility nye sangat tinggi.. abah the big bos dah xsaba2 soh saya sambung.. ehehe.. tapi sy dengan penuh terernye mengelat.. hold masuk intake november.. ehehe.. kemungkinannya sy akan apply um or ukm.. kalo uia tuh tak kot.. xsanggup daaa.. saya belum cukup bijaksana utk mengharungi phd uia.. πŸ˜›

Yang bestnye.. abah memberi sy green lite utk apply jadi lecturer.. ahahha… dgn alasan boleh mintak biasiswa wat phd oversea.. europe country.. sy dengan selambanya menolak cadangan abah the big bos utk sambung luar.. alasan yg sangat mudah.. “isk.. xreti aa.. xcukup pandai” dan berbagai2 lagi alasan sampai dia malas dah nak layan.. ahahah.. tapi still dpt green lite tau utk mintak lecturer.. (note: akak.. ko jgn jeles tau.. abah kasi aku keje secara rasminya walau bersyarat :P)

Dan utk soklan cepumas tuh.. masih xde jawapan.. sekarang nih.. keje n belaja.. kumpul aset n bla bla… ermm.. panjang plak entry nih.. biasa aa lepas gian merepek.. :p

so long.. farewell to my dear sisters.. miss u all…

luv,
ila nursalina





selamat hari lahir-happy birthday

23 12 2009

To my dear little bro,

Iwan Syafie Ali Amran

Wish u all the best…

… always have blessed and remembrance from Allah

… achieve good result in whatever u do

… in ur life inside outside

… because u r smart and brilliant also intelliegent

… believe that, stay positive..

… InsyaAllah everything will turn be OK! πŸ˜€

at last, happy birthday my dear… luv u always..

by,

ur sis @ home πŸ˜‰

(hihi.. lambat 3 hari kire ok la kan :P)





good news~

7 12 2009

hari ini, saya mendapat khabar yg baik.. hehehe.. dah confirm lulus untuk c.e..cuma perlu tunggu yang official dalam slip aa.. tapi saya diberitahu oleh pihak department, result c.e agak lewat dari lain.. dari yang saye tau, seramai 5 orang calon utk c.e hari tu hanya seorang yang lepas markah lulus.. the rest kene tambah assigment untuk meluluskan mereka.. all the best! apapun, alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah dapat lepas terus.. moga-moga perancangan selepas ini semakin lancar..

apa yang indahnya hari ini, saya juga berjaya menamatkan kelas with dr. amnah yang menganalisa translation book of al-ibanah.. akhirnya, selesai juga.. thanks a lot dr. for the knowledge and support! i like her style πŸ˜‰

walaupun begitu, tugas-tugas lain masih perlu dilaksanakan seperti biasa.. ye aa, kang kalo xkeje sape nak isikan minyak kete.. eheheh.. ape pun, i’m happy today! walaupun gigi dan gusiku masih sakit.. eheheh..

sampai disini dulu,

ilalliqa’.. jaaa neee~





mari kita buka buku baru ye

6 12 2009

sudah lama saya tinggalkan “rumah” ini tanpa isinya…. bukan tiada cerita bahkan banyak sekali khabar dari sini tapi ada beberapa perkara yang menyebabkan saya tak tersampai tangan untuk meng”update” isi disini..

ceritera pertama:: alhamdulillah.. keputusan peperiksaan sudah pun keluar.. walaupun untuk comprehensive exam masih belum keluar keputusan rasmi.. insyaallah saya bakal lulus kerana kalau flunk awal2 lagi department akan call utk resit/add assesment.. walau apapun, tunggu esok laa.. saya akan ke department untuk bertanyakan lebih lanjut.. dalam slip exam yang dah keluar, yang ada hanyalah result 2 subject yg baru saya ambil.. alhamdulillah.. safeeeee πŸ˜›

ceritera kedua:: saya sekarang dilanda sakit gigi dan gusi sehingga menyebabkan demam.. hari jumaat baru2 nih sy didatanginya.. pagi tuh ok lagi tapi bile malam dah makin sakit.. pastu saya pun wat muke seposen bertanya kat my big bro ubat sakit gigi tapi dia kate xde.. soh makan panadol.. saya pun makan ler.. tak lame tuh die keluar dan pulang membawa ubat sakit gigi utk saya.. ehehe.. siap masakkan dinner.. sampai malam nih.. dah 3 malam my big bro n my sis in law take over dapur.. saye dok diam2 jer.. πŸ˜› orang sakit laa katekan.. eheheh.. sayaaang abang ngan kak yan! dhiya’ Β yang panggil mak langnye “ana” pun sayang gak.. zulfa mesti laaa disayangi gak..

ceritera ketiga:: pada cuti sekolah ni, ada 4 orang anak sepupu saya (anak kak long) and 1 orang sepupu saya (atan) akan mengikuti kelas saya.. tapi setakat minggu nih.. br 3 org jer.. lagi dua orang masih bercuti di rumah sedara2 mereka.. jadi maybe esok baru semuanya ada.. rasa macam kelakar jer ajar budak2 nih.. saya nih umpama “singa kecil” pada mereka.. tentunya mereka takutkan saya.. so very behave dalam kelas.. hahahaha.. padahal bukan nak marah pun.. sajer sajer jer :p

ceritera keempat:: tentang phone fair di armcorp mall minggu lepas.. ada beberapa cerita yang ingin saya kongsikan disini… jika ada kawan-kawan yang ingin membeli telefon di tempat2 begini.. baik lupakan hasrat anda.. kenapa??? mari dengar cerita saya..

saya nih tengah “berkehendak” untuk menukar telefon sedia ada yang sudah pun uzur.. dah berumur hampir 5tahun..tambahan pula ia tergolong dalam golongan basic hp jer.. paham2 jer laa kan.. ehehe.. so masa di situ saya pun meninjau2 booth yang ada disitu..

anda bayangkan, iPhone dijual dengan harga RM290.. sangat pelik.. yang 3Gs harganya RM2000.. isk.. pelik tau.. tambah lagi saiznya yang pelbagai.. ada yang besar (normal saiz iPhone tu) ada gak yang kecil.. lebih kurang separuh dari saiz asal.. erm, kemudian apabila saya tanya tentang keganjilan harganya dia kate sebab dia ambil hp tuh direct dari singapore jadi takde tax.. pelik2.. and siap kate complete set tuh.. unlock dan sebagainya..

apabila musykil, saya pun bertanyakan pada kawan yang agak arif kerana adiknya fanatic iPhone, dia kata bukan original tuh.. kerana warranty card yg mereka bg itu hanya laa kertas yg dicop dgn cop biasa sahaja.. bukan dari apple.. kemudian apabila kami pergi sekali lagi.. selepas dari itu, bertanya pada booth yg same tapi orangnya lain, dia kate harganya RM1800 made in uk plak.. no warranty.. kemudian kami bertanya tentang yang original dia kata 1 complete set siap unlock RM 3000.. huhu.. begitu juga pada booth2 yang lain.. setiap satu iPhone itu datang dari negara berbeza.. ada taiwan laa hong kong laa singapore laa.. siap ada yang ada 2 simcard.. apabila ditanya set original ada yang memberi harga sehingga mencecah RM4000 bg 16GB..

kemudian, apabila bertanyakan kepada adik kawan saya tu, dia jawab, dia dapat utk 32GB full set unlock dalam RM2700.. untuk 3gs set.. ermm, begitu juga bila saya tanya to my “kouhai”.. dia kate gitu gak.. xsampai RM3000 utk 3Gs 32GB full set..

jadi jelaslah disini bahawa, phone fair sejenis ini hanyalah tempat perangkap pada mereka-mereka yang kurang arif tentang telefon neh.. macam ada sindiket jer.. ntah2 satu fair tuh satu kroni jer.. ermm, sini ada beberapa gambar yang sempat di”snap” semasa perjalanan hari itu

amcorp mall pj, tempat kejadian

inilaa kawasan kejadian

pemancing mencari umpannya

pelbagai umpan dan strategi untuk menjerat pengunjung

erm.. panjang pula ceritera saya kali ni.. ehehe.. semoga berjumpa lagi!

jaaa nee~





tamatlah sudah sebuah kisah

22 11 2009

hari ini 22hb november bermakna genaplah 6 hari saya selesai menjalani segala peperiksaan untuk kali ini.. kali ini saya mengambil 2 paper utk subject dan 1 paper utk comprehensive exam..

pengalaman periksa kali ini sangat berbeza kerana berbagai sebab..

pertama: sudah dua semester saya tak amik exam.. sem terakhir ini kne amik to fulfill requirement to pass

kedua: during exam period, kakak saya ila nursalida berada dirumah sementara menunggu mase utk ke riyadh.. untuk pengetahuan, kakakanda saya nih telah pun berumahtangga jadi semestinya dia akan tinggal di rumah sendiri.. so bile kali ini dia kembali menetap ke rumah ayahbonda.. tambah-tambah plak masa tuh saya sedang dilanda demam assignment dan exam.. kehadiran dia di rumah sangat bermakna.. ini kerana, saya tak perlu risau utk menyediakan segala keperluan rumah.. semuanya diuruskan olehnya… thanks a lot akak! luv u very much…

ketiga: kali ni juga.. bonda saya sering pulang ke rumah.. kerana my sis-in-law dalam confinement period, jadi bonda saya pulang bagi menyediakan makanan khas untuknya.. bonda saya tidak tinggal bersama saya.. beliau menginap bersama ayahanda di penginapan yang lain.. sebab tu juga, saya tidak perlu memikirkan apa-apa selain mengadap buku sepanjang dua minggu itu.. Β thanks a lot ibu! luv u very very much!

walaubagaimanapun, pada 14hb kakanda saya telah selamat berangkat ke riyadh bersama “mr.soulmate” nya.. jadi saya kembali keseorangan selepas itu.. tetapi pada 15hb masih ada keluarga yang lain dirumah.. jadi saya masih ada orang untuk diharapkan mengambilalih tanggungjawab saya untuk sehari lagi..

kemudian, isnin 16hb tuh hari yang sangat menggerunkan saya, kerana.. paper kali ini lain dari kebiasaannya.. tambah pula reading list nya saya hanya dapat pada 2hbnov.. dengan masa yang terhad saya cuba sedaya upaya memahamkan isi-isinya.. dan yang menjadi sejarahnya pada saya, untuk paper ini saya telah diberi masa selama 4jam untuk menjawab 4 soalan.. tetapi 4jam tak cukup.. jadi seorang lagi student yang turut mengambil c.e dengan berani meminta extand lagi setengah jam.. alhamdulillah permintaan ditunaikan.. tepat jam 1.30 saya pun menghantar kertas jawapan.. jadi tamatlah kisah saya utk exam..

tapi tak habis lagi, saya masih berbaki 1 term paper untuk disiapkan.. dateline terakhir ialah hari jumaat.. jadi, saya berjaya menghabiskannya pada jumaat.. dan selamat menghantarnya.. hihihi.. itulah penutup tirai bagi perjalanan belajar saya untuk kali ini.. mudah-mudahan saya lulus semuanya.. nak graduate gak πŸ˜›

itu sahajalah coretan saya kali ini, sangat panjang.. tapi dikesempatan ini juga, saya sekali lagi ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada bonda, ayahanda, kakanda, adinda-adinda, sahabat sesame c.e.. juga sahabat yang byk memberi semangat kepada saya, kak yan dan kak um.. thanks a lot! luv u’ll…

semoga bertemu di n3 yang lain dengan kisah yang lain…
ila@home

jaaaaaaa neee~