good news~

7 12 2009

hari ini, saya mendapat khabar yg baik.. hehehe.. dah confirm lulus untuk c.e..cuma perlu tunggu yang official dalam slip aa.. tapi saya diberitahu oleh pihak department, result c.e agak lewat dari lain.. dari yang saye tau, seramai 5 orang calon utk c.e hari tu hanya seorang yang lepas markah lulus.. the rest kene tambah assigment untuk meluluskan mereka.. all the best! apapun, alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah dapat lepas terus.. moga-moga perancangan selepas ini semakin lancar..

apa yang indahnya hari ini, saya juga berjaya menamatkan kelas with dr. amnah yang menganalisa translation book of al-ibanah.. akhirnya, selesai juga.. thanks a lot dr. for the knowledge and support! i like her style πŸ˜‰

walaupun begitu, tugas-tugas lain masih perlu dilaksanakan seperti biasa.. ye aa, kang kalo xkeje sape nak isikan minyak kete.. eheheh.. ape pun, i’m happy today! walaupun gigi dan gusiku masih sakit.. eheheh..

sampai disini dulu,

ilalliqa’.. jaaa neee~

Advertisements




mari kita buka buku baru ye

6 12 2009

sudah lama saya tinggalkan “rumah” ini tanpa isinya…. bukan tiada cerita bahkan banyak sekali khabar dari sini tapi ada beberapa perkara yang menyebabkan saya tak tersampai tangan untuk meng”update” isi disini..

ceritera pertama:: alhamdulillah.. keputusan peperiksaan sudah pun keluar.. walaupun untuk comprehensive exam masih belum keluar keputusan rasmi.. insyaallah saya bakal lulus kerana kalau flunk awal2 lagi department akan call utk resit/add assesment.. walau apapun, tunggu esok laa.. saya akan ke department untuk bertanyakan lebih lanjut.. dalam slip exam yang dah keluar, yang ada hanyalah result 2 subject yg baru saya ambil.. alhamdulillah.. safeeeee πŸ˜›

ceritera kedua:: saya sekarang dilanda sakit gigi dan gusi sehingga menyebabkan demam.. hari jumaat baru2 nih sy didatanginya.. pagi tuh ok lagi tapi bile malam dah makin sakit.. pastu saya pun wat muke seposen bertanya kat my big bro ubat sakit gigi tapi dia kate xde.. soh makan panadol.. saya pun makan ler.. tak lame tuh die keluar dan pulang membawa ubat sakit gigi utk saya.. ehehe.. siap masakkan dinner.. sampai malam nih.. dah 3 malam my big bro n my sis in law take over dapur.. saye dok diam2 jer.. πŸ˜› orang sakit laa katekan.. eheheh.. sayaaang abang ngan kak yan! dhiya’ Β yang panggil mak langnye “ana” pun sayang gak.. zulfa mesti laaa disayangi gak..

ceritera ketiga:: pada cuti sekolah ni, ada 4 orang anak sepupu saya (anak kak long) and 1 orang sepupu saya (atan) akan mengikuti kelas saya.. tapi setakat minggu nih.. br 3 org jer.. lagi dua orang masih bercuti di rumah sedara2 mereka.. jadi maybe esok baru semuanya ada.. rasa macam kelakar jer ajar budak2 nih.. saya nih umpama “singa kecil” pada mereka.. tentunya mereka takutkan saya.. so very behave dalam kelas.. hahahaha.. padahal bukan nak marah pun.. sajer sajer jer :p

ceritera keempat:: tentang phone fair di armcorp mall minggu lepas.. ada beberapa cerita yang ingin saya kongsikan disini… jika ada kawan-kawan yang ingin membeli telefon di tempat2 begini.. baik lupakan hasrat anda.. kenapa??? mari dengar cerita saya..

saya nih tengah “berkehendak” untuk menukar telefon sedia ada yang sudah pun uzur.. dah berumur hampir 5tahun..tambahan pula ia tergolong dalam golongan basic hp jer.. paham2 jer laa kan.. ehehe.. so masa di situ saya pun meninjau2 booth yang ada disitu..

anda bayangkan, iPhone dijual dengan harga RM290.. sangat pelik.. yang 3Gs harganya RM2000.. isk.. pelik tau.. tambah lagi saiznya yang pelbagai.. ada yang besar (normal saiz iPhone tu) ada gak yang kecil.. lebih kurang separuh dari saiz asal.. erm, kemudian apabila saya tanya tentang keganjilan harganya dia kate sebab dia ambil hp tuh direct dari singapore jadi takde tax.. pelik2.. and siap kate complete set tuh.. unlock dan sebagainya..

apabila musykil, saya pun bertanyakan pada kawan yang agak arif kerana adiknya fanatic iPhone, dia kata bukan original tuh.. kerana warranty card yg mereka bg itu hanya laa kertas yg dicop dgn cop biasa sahaja.. bukan dari apple.. kemudian apabila kami pergi sekali lagi.. selepas dari itu, bertanya pada booth yg same tapi orangnya lain, dia kate harganya RM1800 made in uk plak.. no warranty.. kemudian kami bertanya tentang yang original dia kata 1 complete set siap unlock RM 3000.. huhu.. begitu juga pada booth2 yang lain.. setiap satu iPhone itu datang dari negara berbeza.. ada taiwan laa hong kong laa singapore laa.. siap ada yang ada 2 simcard.. apabila ditanya set original ada yang memberi harga sehingga mencecah RM4000 bg 16GB..

kemudian, apabila bertanyakan kepada adik kawan saya tu, dia jawab, dia dapat utk 32GB full set unlock dalam RM2700.. untuk 3gs set.. ermm, begitu juga bila saya tanya to my “kouhai”.. dia kate gitu gak.. xsampai RM3000 utk 3Gs 32GB full set..

jadi jelaslah disini bahawa, phone fair sejenis ini hanyalah tempat perangkap pada mereka-mereka yang kurang arif tentang telefon neh.. macam ada sindiket jer.. ntah2 satu fair tuh satu kroni jer.. ermm, sini ada beberapa gambar yang sempat di”snap” semasa perjalanan hari itu

amcorp mall pj, tempat kejadian

inilaa kawasan kejadian

pemancing mencari umpannya

pelbagai umpan dan strategi untuk menjerat pengunjung

erm.. panjang pula ceritera saya kali ni.. ehehe.. semoga berjumpa lagi!

jaaa nee~





tamatlah sudah sebuah kisah

22 11 2009

hari ini 22hb november bermakna genaplah 6 hari saya selesai menjalani segala peperiksaan untuk kali ini.. kali ini saya mengambil 2 paper utk subject dan 1 paper utk comprehensive exam..

pengalaman periksa kali ini sangat berbeza kerana berbagai sebab..

pertama: sudah dua semester saya tak amik exam.. sem terakhir ini kne amik to fulfill requirement to pass

kedua: during exam period, kakak saya ila nursalida berada dirumah sementara menunggu mase utk ke riyadh.. untuk pengetahuan, kakakanda saya nih telah pun berumahtangga jadi semestinya dia akan tinggal di rumah sendiri.. so bile kali ini dia kembali menetap ke rumah ayahbonda.. tambah-tambah plak masa tuh saya sedang dilanda demam assignment dan exam.. kehadiran dia di rumah sangat bermakna.. ini kerana, saya tak perlu risau utk menyediakan segala keperluan rumah.. semuanya diuruskan olehnya… thanks a lot akak! luv u very much…

ketiga: kali ni juga.. bonda saya sering pulang ke rumah.. kerana my sis-in-law dalam confinement period, jadi bonda saya pulang bagi menyediakan makanan khas untuknya.. bonda saya tidak tinggal bersama saya.. beliau menginap bersama ayahanda di penginapan yang lain.. sebab tu juga, saya tidak perlu memikirkan apa-apa selain mengadap buku sepanjang dua minggu itu.. Β thanks a lot ibu! luv u very very much!

walaubagaimanapun, pada 14hb kakanda saya telah selamat berangkat ke riyadh bersama “mr.soulmate” nya.. jadi saya kembali keseorangan selepas itu.. tetapi pada 15hb masih ada keluarga yang lain dirumah.. jadi saya masih ada orang untuk diharapkan mengambilalih tanggungjawab saya untuk sehari lagi..

kemudian, isnin 16hb tuh hari yang sangat menggerunkan saya, kerana.. paper kali ini lain dari kebiasaannya.. tambah pula reading list nya saya hanya dapat pada 2hbnov.. dengan masa yang terhad saya cuba sedaya upaya memahamkan isi-isinya.. dan yang menjadi sejarahnya pada saya, untuk paper ini saya telah diberi masa selama 4jam untuk menjawab 4 soalan.. tetapi 4jam tak cukup.. jadi seorang lagi student yang turut mengambil c.e dengan berani meminta extand lagi setengah jam.. alhamdulillah permintaan ditunaikan.. tepat jam 1.30 saya pun menghantar kertas jawapan.. jadi tamatlah kisah saya utk exam..

tapi tak habis lagi, saya masih berbaki 1 term paper untuk disiapkan.. dateline terakhir ialah hari jumaat.. jadi, saya berjaya menghabiskannya pada jumaat.. dan selamat menghantarnya.. hihihi.. itulah penutup tirai bagi perjalanan belajar saya untuk kali ini.. mudah-mudahan saya lulus semuanya.. nak graduate gak πŸ˜›

itu sahajalah coretan saya kali ini, sangat panjang.. tapi dikesempatan ini juga, saya sekali lagi ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada bonda, ayahanda, kakanda, adinda-adinda, sahabat sesame c.e.. juga sahabat yang byk memberi semangat kepada saya, kak yan dan kak um.. thanks a lot! luv u’ll…

semoga bertemu di n3 yang lain dengan kisah yang lain…
ila@home

jaaaaaaa neee~





pusat pemindahan and my appreciation

10 11 2009

umah nih dah macam pusat pemindahan barang laa plak.. eheh.. due minggu lepas akak membawa barang2nya sementara tggu mase nak terbang…
semalam.. barang2 achik dari kelantan pun sampai.. ehehe.. yg nih lagi dasat.. siap ngn sofa laa.. kabinet.. dapur.. meja.. peti ais xtau plak bawa balik ke tak.. ehehe..

bertambah-tambah barang kat umah.. banyak mainan utk dhiya’ nih.. lagi senang ati laa dhiya’ arineh.. banyak benda baru utk diterokai.. πŸ˜›

For All my Beloved family and friends.. thanks a lot for the wishes.. banyak ucapan yang saya terima lewat pukul 12 mlm tadi.. kat facebook pun same.. eheheh.. terharu sangat.. rasenye this year.. banyak tol dapat wishes πŸ˜€

walaupun taun nih paling nebes sekali besdey sbb sok mula exam… berturut-turut plak tuh 11 + 13 +16 ..hehehe.. lucky no~

pray for me yea.. mo graduate neh.. πŸ˜€

jaaa neeee
@@
luv u all





presentation + assignment = exam

27 10 2009

huhu..
check list

  • presentation = done √
  • article review = 1 done √ 1 ongoing β‰ˆ
  • term paper = 2 ongoing β‰ˆ
  • exam = coming soooon ∞∞
  • c.e = around the corner ∞

willing or not??? must be! β™₯

 





penutup acara

25 10 2009

jika kita melihat dalam sesuatu majlis,
tanda pengakhiran sesuatu acara ialah dengan melabuhkan tirai… itulah simboliknya…
apabila sesuatu tanda @ tirai telah dilabuhkan bermakna tamatlah acara itu..

begitu juga dengan belajar.. ehehe.. bila exam melabuhkan tirainya bermaksud, tamatlah utk waktu tu.. tapi exam belum lagi.. waaaaaaaaa… cepat2 exam.. cepat2 abis.. aku maleh tahap ape tah nih..

@@kau telah turunkan tirai itu.. tanda aku hilang dari hidupmu tanpa secebis kesan.. pergilah sayang.. carilah bahagia mu.. kerana kau amat kusayang.. bahagia lah sayang.. kau sentiasa ku semat dalam lubuk hati ku.. memori indah itu tidak mungkin kulupa sayang





zulfa at-taimi

23 10 2009

ulfa5saya dah dapat anak buah baru.. girl.. lahir 14.10.09 pukul 10 mlm (ade lebih2 xingt) hampir-hampir “mak lang” yang sambut kalo abah zulfa xsampai..hihi.. satu pengalaman yang tak dapat nak kategori kan camne.. ape pun luv u zulfa!
*gambar akikah zulfa yang cantik tuh xde lg.. nanti laa upload πŸ˜€ nih gambar masa malam pertama zulfa sampai rumah πŸ˜›
zulfa menerima hadiahulfa3ulfa6ulfa7ulfa8ulfa 4ulfa 9ulfa 10